Hör SR:s arbetsmarknadsreporter Anders Jemlin om las-utredningen Foto: SVT

Ekots Anders Jelmin: Las – två svåra punkter

Uppdaterad
Publicerad

Anders Jelmin, arbetsmarknadsreporter på Sveriges Radio Ekot, säger att två punkter är särkilt svåra att lösa i förhandlingen om Lagen om anställningsskydd – las. Det är turordningsreglerna och uppsägningar som arbetsgivarna vill kunna göra av så kallade ”personliga skäl”.

Ingen av parterna har officiellt pekat ut en specifik fråga som orsak till att det inte gick att enas. Men det som framför allt fick förhandlingarna att bryta samman var arbetsgivarnas långtgående krav om utökade undantag från turordningsreglerna vid uppsägning.

Facken hade i sin tur krav på betydligt bättre ersättningssystem vid uppsägningar. Arbetsgivarna vill också utvidga möjligheten att säga upp på grund av personliga skäl.

”Anser sig ha en lösning”

Det är bara två veckor sen förhandlingarna kraschade, varför sätter de sig igen?

– För att de anser sig ha en lösning i morgon eller fredag klockan ett då de ska redovisa resultatet, säger Anders Jelmin, arbetsmarknadsreporter på Sveriges Radio Ekot.

Har det skett några politiska påtryckningar?

– Det har det säkert gjort. Stefan Löfven sitter i samma verkställande utskott som LO:s (ordförande) Susanna Gideonsson. Det finns nära band.

Två punkter har pekats ut som särskilt svåra: Turordningsreglerna och uppsägningar på grund av personliga skäl.

– Källor har sagt till mig att arbetsgivarna ville göra undantag för fem arbetare och fem tjänstemän plus en procentsats om man har ett stort  företag. Man kom ganska lång när det gäller saklig grund för uppsägningar av personliga skäl.

Flera LO-förbud kritiska till förhandlingar

Handels är positivt till att nya försök görs och det är också Kommunal. Men sex av 14 LO-förbund röstade nej till att återuppta förhandlingarna.

– De som har hoppat av säger att sprickan är jättedjup och att det brister i förtroendet för LO:s ledning. Det är en tuff start för Susanna Gideonsson (LO:s ordförande) som tillträdde i somras. Hon fick den här surdegen i knät att lösa. När det här är över kommer det att ta ganska lång tid innan sprickorna läkt ihop, säger Anders Jelmin.

Fakta: Utredningens förslag

  • Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.
  • För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.
  • Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.
  • Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader ”i skälig utsträckning”. Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndsskyldiga.
  • Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.
  • Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.
  • Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.