Foto: TT

Kent Ekeroth (SD) tar timeout från justitieutskottet

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Kent Ekeroth tar timeout från riksdagens justitieutskott. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Ekeroth blev i går tillsagd av partiledaren Jimmie Åkesson att ta timeout från utskottet efter sin inblandning i ett uppmärksammat krogslagsmål vid Stureplan i Stockholm.

Åkesson sade att det inte är lämpligt att sitta i justitieutskottet samtidigt som man är föremål för en förundersökning för misstänkt misshandel.

– Låt oss hoppas att detta blir ordentligt utrett så att vi kan fokusera på politik igen. Jag håller med om Jimmie Åkessons bedömning. Tills vidare kommer jag inte att företräda Sverigedemokraterna i justitieutskottet, kommenterar Ekeroth i pressmeddelandet.

”Hanterar ärendet skyndsamt”

Ekeroth ska enligt en polisanmälan ha slagit en man i ansiktet utanför en nattklubb nära Stureplan i Stockholm natten mot torsdagen.

Mannen ska dessförinnan ha sagt något provokativt till Ekeroth sedan riksdagsledamoten blivit nekad inträde till klubben.

Ekeroth hävdar å sin sida att han handlade i självförsvar och har gjort en motanmälan om misshandel, som kommer att bakas in i samma förundersökning.

Chefsåklagaren Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammaren uppger att utredningen om Ekeroth och krogbråket väntas bli klar om cirka två veckor.

– Vi hanterar ärendet skyndsamt men det är inte högprioriterat. Det rör sig om en inte särskilt komplicerad vardagshändelse som tyvärr är ganska vanlig i krogköer. Men med tanke på att den ena parten är riksdagsman är den givietvis lite speciell, säger hon till Dagens Nyheter.

”Ska inte ränna runt på stan halv tre på natten”

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till TT att förundersökningen nu måste ha sin gång.

– Men rent allmänt tycker jag att riksdagsledamöter inte ska ränna runt på stan halv tre på natten, säger Johansson.

Kent Ekeroth har redan tidigare tagit en timeout från utskottet i samband med den så kallade järnrörsskandalen. Då tyckte han även själv att det var olämpligt att han satt i just det utskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.