Foto: TT

Elbolagen vann – högre priser väntar

Publicerad

Räkna med ännu högre elnätsavgifter de kommande åren. I dag kom en dom som ger elnätsbolagen rätt att höja priserna mer än vad Energimarknadsinspektionen ville.

– Nu får nätbolagen ta ut en högre vinst än vad Energimarknadsinspektionen tyckte var rimligt, de tycker tydligen de behöver ha höga priser på en monopolmarknad med låg risk, vi håller inte med om det, säger Jakob Eliason, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund, till SVT Nyheter.

Förvaltningsrätten i Linköping har bestämt att elnätsbolagens avkastning ska få ske till en kalkylränta på 5,85 procent. Myndigheten hade satt ett tak på 4,53 procent, medan elbolagen hade krävt 6,3 procent.

Domen kan innebära tusenlappar i höjda utgifter för vanliga människor, menar Villaägarnas Riksförbund.

– Det här kommer att betyda högre priser för småhusägare och industrin. När vi sett liknande händelser så har vi sett höjningar på 1.000 till 2.000 kronor om året för en vanlig småhusägare.

”Regeringen behöver backa upp”

Domarna i Förvaltningsrätten i Linköping i dag handlade om elnätsföretagens så kallade intäktsramar – hur mycket intäkter ett elnätsföretag högst får ta ut från sin verksamhet under en fyraårsperiod.

Eftersom det råder en monopolsituation för elnätsverksamhet, är verksamheten reglerad i lag. Elnätsföretagen ska ha en skälig kostnadstäckning och rimlig avkastning, medan kunden ska få ta del av en kostnadseffektiv verksamhet med långsiktig leveranssäkerhet.

– Det som skulle behövas nu är att regeringen går in och backar upp sin myndighet, Energimarknadsinspektionen. Det behövs en ordentlig konsumentskyddande lagstiftning, säger Jakob Eliason på Villaägarnas Riksförbund.

Kommer överklagas

Förra året fattade Energimarknadsinspektionen beslut om att intäktsramen för perioden 2016 till 2019 skulle vara 4,53 procent. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i 81 fall av elnätsföretag, som istället ansåg att 6,3 procent skulle vara en rimlig intäktsram.

Nu har Förvaltningsrätten i Linköping bestämt att beräkningen av en rimlig avkastning för elnätsföretagen är 5,85 procent.

Branschorganisationen Energiföretagen vill inte låta sig intervjuas av SVT i dag, men skriver på sin hemsida att det krävs ”långsiktiga regelverk som gör att branschen kan attrahera kapital för investeringar”.

Energimarknadsinspektionen kommer att överklaga dagens domar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer