Laura, 10 år: ”Det är några som tar droger framför vårt hem” Foto: SVT

Laura, 10 år: ”Det är några som tar droger framför vårt hem”

Uppdaterad
Publicerad

Otrygghet har seglat upp som en av årets stora valfrågor. SVT besökte Vårbyskolan i Huddinge för att se vad elever i årskurs 4 har för tankar kring trygghet. Laura, 10 år, tycker att det är obehagligt att folk tar droger i området där hon bor.

– Man är rädd att de ska reagera på något vi gör.

Den senaste medborgarundersökningen i Huddinge visar att invånarna är mer otrygga än genomsnittet i Sverige. SVT ville ta reda på vad barn har för tankar om trygghet och vad som behövs för att öka tryggheten i ett område.

– Jag känner mig ganska trygg i Vårby, men när jag går hem är jag ganska rädd för det är några som tar droger framför vårt hem. De är ganska lugna, men man är rädd att de ska reagera på något vi gör. Vi har en lekpark precis bredvid där småbarn leker samtidigt som de tar droger, säger Laura.

Ingen säger ifrån

Vet du om någon har försökt säga ifrån?

– Jag har aldrig sett någon prata med dem. Jag tror att de är rädda.

Med fem elever i årskurs 4a och 4b i Vårbyskolan pratade vi dels om specifika händelser som fått barnen att känna sig otrygga, som i januari när en handgranat exploderade bara ett stenkast ifrån skolan, men vi fick även ta del av en mer allmän otrygghet som ständigt finns i barnens vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.