Kommunalrådet Eva Borg (S) och andranamnet Lisa Andersson (M) i Kungsbacka. Foto: Kristian Åkergren/SVT

M och S: Kameraövervakning på stationen

Publicerad

Majoriteten av partierna i Kungsbacka kommun är emot Liberalernas vilja att införskaffa trygghetsvakter som rör sig på stationen. Både Socialdemokraterna och Moderaterna, som har flest mandat i kommunfullmäktige, tycker att den kameraövervakning som röstades igenom i våras räcker gott och väl.

– Folks upplevelse ska man absolut inte vifta bort. Men tittar man på den brottsstatistik som presenterades för oss i kommunstyrelsen så räcker kameraövervakningen, säger kommunalrådet Eva Borg (S).

Hon tillägger att det anmäls betydligt fler brott inne i stadskärnan. Men om man ska ha trygghetsvakter där istället har hon ännu inte diskuterat med sina partikamrater.

– Kommunen har haft nattvandrare, där jag själv har deltagit. Då har det inte hänt så mycket, säger Eva Borg (S).

Ser det som polisens uppgift

Även inom Alliansen råder skilda åsikter i frågan om trygghetsvakter. Samtidigt som Liberalerna trycker hårt på sitt förslag väljer Moderaterna att gå i motsatt riktning. Lisa Andersson (M) är partiets andranamn på listan till kommunfullmäktige.

– Ordning och reda på våra gator är en polisiär fråga. Det är ingen paralell ordninsfråga för kommunen. Det sker brott på stationen men inte i den mängd att jag ser ett behov av trygghetsvakter, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Vi ha fler poliser

Precis som Socialdemokraterna lyfter Lisa Andersson fram att brottsligheten minskar på stationen. Undantaget är narkotikarelaterade brott.

– Där måste vi samarbeta mer med polisen. Det är en uppgift som kommunen hellre ska lägga sin tid och kraft på. Ett exempel kan vara ökade straff för sådana brott.

Vad säger du om att polisen själva förespråkar mänsklig närvaro?

– Fler vuxna på stan ökar tryggheten men i så fall vill vi hellre ha fler poliser som syns, svarar Lisa Andersson (M).

Bortsett från Moderaterna och Socialdemokraterna går även Centerpartiet och Kristdemokraterna emot Liberalernas förslag. Sverigedemokraterna i kommunen vill hellre ha ordningsvakter med befogenhet att ingripa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.