Ulrika Landergren (L) är kommunalråd i Kungsbacka. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Liberalerna: ”Vi vill sätta in trygghetsvakter”

Publicerad

Samtliga partier i Kungsbacka kommun är för mer kameraövervakning och bättre belysning på tågstationen. Men tre partier vill gå ett steg längre i ett försök att motverka den upplevda otryggheten hos vissa Kungsbackabor.

– Vi skulle vilja ha trygghetsvakter. Om vi kan förebygga oro och våld är det bra att ha människor som kan rycka in, säger Ulrika Landergren (L), kommunalråd i kommunen.

Dessa vakter skulle i så fall patrullera på stationen under fredagar och lördagar mellan klockan 20 och 03. Idéen dök upp i samband med att ansökan om kameraövervakning gjordes tidigare i år.

– Enligt brottsstatistiken har det inträffat stölder, misshandel, våldtäkt och förstörelse, säger Ulrika Landergren (L).

Mänskliga faktorn viktig

Hon är positiv till kameraövervakningen men anser att kommunen kan ha både och.

– Kameror gör att man kan sätta fast folk som har begått brott. Men det är den mänskliga faktorn som behövs för att kunna lugna ner folk som känner oro, säger Ulrika Landergren (L).

Hennes förslag stöttas av två andra partier i kommunen; Miljöpartiet och Kungbackaborna. Till valet 2018 är Maria Losman förstanamn bland Miljöpartiets kandidater till kommunfullmäktige. Hon vill jobba förebyggande med vad som är grundorsakerna till stök och oroligheter.

– Trygghetsvakter är en pusselbit, men vi ser det inte som enda åtgärden. Det behövs även andra vuxna människor som rör sig i området. De som exempelvis har problem med droger ska mötas av fältassistenter, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Vill inte överdriva

Maria Losman (MP) tillägger att det är viktigt att skilja på upplevd trygghet och vad som är farligt på riktigt. Därför vill hon inte överdriva att det är särskilt otryggt på stationen.

Och enligt statistiken minskar antalet anmälda brott på platsen. Ulrika Landergren (L) menar att man fortfarande måste ta folks känslor på allvar.

– I grund och botten är Kungsbacka en trygg stad. Men folk avstår från att resa med kollektivtrafiken på kvällen då de upplever det som en otrygg miljö. Därför behövs vakter, svarar hon.

Samtidigt kan man väl inte jaga spöken?

– Ska vi kunna förebygga brott så är det den mänskliga faktorn som behöver finnas här, svarar Ulrika Landergren (L).

Även Vänsterpartiet i Kungsbacka kan tänka sig se en försöksverksamhet med väktare på stationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.