Foto: TT

Eldprov för Decemberöverenskommelsen

I dag röstar riksdagen om vårbudgeten. Tanken är att Alliansen ska lämna walk over och låta de rödgrönas förslag vinna. Det är nämligen resultatet av Decemberöverenskommelsen. Men det finns ledamöter som hotat trotsa överenskommelsen och rösta ja till Alliansens skuggbudget.

Omröstningen i kväll blir det första stora testet för Decemberöverenskommelsen, den uppgörelse som slöts mellan Alliansen och regeringspartierna förra året och som gjorde att statsminister Stefan Löfven drog tillbaka hotet om nyval.

Tänker gå emot partilinjen

Uppgörelsen innebär att det politiska block som har störst väljarstöd ska få igenom sin budget, och för att det ska bli så måste allianspartierna lägga ner sina röster. Men uppgörelsen har blivit kritiserad, inte minst inom Moderaterna. En av de mest ihärdiga kritikerna är moderaten Finn Bengtsson från Östergötland. Vid omröstningen i kväll tänker han gå emot partilinjen och rösta på Alliansens skuggbudget.

– Jag har fått stöd av mitt eget länsförbund, det vill säga min egen valkrets i att detta inte är bra, jag har då en skyldighet att i en konflikt mellan mina väljare och partiledningen välja sida. Och det är ett ganska enkelt val. Det är väljarna som har valt mig, inte min partiledning, inte min riksdagsgrupp.

”Väldigt bisarrt”

Finn Bengtsson tycker att allianspartierna sviker sina borgerliga väljare. Han kallar det ”väldigt bisarrt” att inte rösta på sina egna förslag.

– Ju mer man försöker röna ut logiken bakom detta så tycker jag att det är mer av ett politiskt taktiserande än att värna Sverige och svenska folkets väl.

Kanske får Finn Bengtsson med sig fler moderata ledamöter i att rösta för det borgerliga motförslaget till vårändringsbudget. Det gör ingen skillnad i sak att han går emot partilinjen – men han har ändå utsatts för, som han säger, ”otillbörliga påtryckningar” av partikolleger, som han uppfattat som kränkande.

– Det kan vara så att man antyder att man är illojal, att man till och med skulle ha mindre vett och förstånd än andra.

Decemberöverenskommelsen

Visa

Decemberöverenskommelsen slöts i slutet av förra året mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Målet med överenskommelsen är att säkerställa att en minoritetsregering kan regera.

  • Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.
  • En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.
  • Utbrytningar i budgeten ska inte vara möjliga.
  • Överenskommelsen pekar ut tre frågor som partierna ska samarbeta om: försvaret, energifrågan och pensionerna.
  • Överenskommelsen gäller till och med valdagen 2022.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer