Foto: TT

Moderat riksdagsledamot trotsar DÖ

Uppdaterad
Publicerad

Finn Bengtsson, moderat riksdagsledamot från Östergötland, kommer att gå emot partiledningen och trotsa Decemberöverenskommelsen (DÖ) redan i juni.

De borgerliga partierna har sedan tidigare meddelat att de i enlighet med överenskommelsen inte tänker lägga fram ett motförslag till regeringens vårbudget, så att den på så sätt kan klubbas igenom utan omröstning.

Genom att i talarstolen yrka för och rösta på alliansens förslag till vårbudget kommer Finn Bengtsson att se till att en omröstning om budgetalternativen ändå genomförs i riksdagen. Om sedan tillräckligt många ledamöter röster för det borgerliga förslaget riskerar regeringens budget åter att falla.

Vill att den rivs upp

Finn Bengtsson och hans länsförbund i Östergötland är öppna med att de vill att decemberöverenskommelsen helt rivs upp.

– Decemberöverenskommelsen var inte förankrad i riksdagsgruppen och har lett till mycket mer vänsterinriktad ekonomisk politisk än vad Sverige och svenska folket är betjänta av, har Finn Bengtsson själv skrivit på SVT Opinion i förra veckan.

– Min förhoppning är därför att decemberöverenskommelsen som varken först förankrats, och därmed är dålig i form, för att sedan visa sig vara urusel i sak, innebär ett dubbelfel som därför bör låta serven gå över till motståndarna av överenskommelsen, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet