Få förstår Decemberöverenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

En ny opinionsmätning visar att väljarnas kunskaper om Decemberöverenskommelsen är begränsad.

Decemberöverenskommelsen har varit i fokus för den politiska debatten alltsedan den slöts. Men en ny opinionsmätning som Ipsos gjort på uppdrag av Dagens Nyheter visar att väljarnas kunskaper om uppgörelsen är begränsad.

Ipsos opinionschef David Ahlin anser att diskussionen om hur överenskommelsen ska tolkas och dess politiska konsekvenser delvis har förts över huvudet på många svenskar.

Ahlin anser att det återstår jobb att göra för partierna att övertyga om uppgörelsens syften och konsekvenser.

I mätningen svarade 49 procent att de hört talas om uppgörelsen och känner till vad den går ut på. 31 procent hade hört talas om den men känner inte till innehållet. 15 procent svarade att de knappt hört talas om uppgörelsen medan 4 procent angav ”vet ej”.

Över 1.200 personer telefonintervjuades under perioden 12-15 maj.

Regeringen och de fyra allianspartierna står bakom den så kallade Decemberöverenskommelsen, om hur en minoritetsregering ska kunna styra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.