Foto: TT/SVT

KD-kritik mot decemberöverenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Larry Söder (KD) riktar hård kritik mot decemberöverenskommelsen. Han tror att den kommer att skada förtroendet för demokratin.

För första gången kommer nu öppen kritik mot decemberöverenskommelsen inifrån den kristdemokratiska riksdagsgruppen.

”Decemberöverenskommelsen är en synnerligen dålig idé att hålla fast vid”, skriver riksdagsledamot Larry Söder på sin blogg. Han tror också att den på sikt att den skadar väljarnas förtroende för demokratin.

”Jag kan inte se att överenskommelsen är bra i väljarnas ögon på lång sikt och kommer undergräva väljarnas förtroende för politiska systemet”, skriver han.

Ny i riksdagen

Larry Söder kom in i riksdagen när den tidigare partiledaren Göran Hägglund avgick i våras. Nu hoppas han att frågan kommer upp på partiets riksting om ett par veckor. Där finns det flera motioner som kräver att överenskommelsen ska överges.

– Nu har vi ett system där 40 procent kan bestämma över 60 procent. Jag tror inte det är bra för väljarnas förtroende att skapa nya regler, säger han.

 I stället för överenskommelsen vill han att partierna kan göra upp i olika sakfrågor.

Hoppas ledningen ändrar sig

I våras var det två moderata riksdagsledamöter som vägrade att lägga ned sina röster i omröstningen om vårbudgeten. Larry Söder tänker inte konfrontera sin partiledning på samma sätt utan hoppas att rikstinget leder till att ledningen omprövar sina tidigare ställningstaganden.

Partiledaren Ebba Busch Thor som tidigare sagt att hon är tveksam till om hon skulle ha ingått överenskommelsen (som tecknades innan hon blev partiledare) men att hon inte har några planer på att överge den vill i dag inte ge några ytterligare kommentarer.

Sedan tidigare har också KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson och flera lokala politiker kritiserat överenskommelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.