Foto: TT

Eleverna i Ånge går till valurnorna – stort intresse för skolvalet

Uppdaterad
Publicerad

Ett fyrtiotal högstadie- och gymnasieskolor i Västernorrland deltar i skolvalet. En av skolorna är Bobergsgymnasiet i Ånge.

– Vi har många nyfikna och engagerade elever och vi ser det här som en möjlighet att visa att att valet är viktigt. Dessutom får man prova hur det går till att rösta rent praktiskt, säger Kamilla Lundborg, som är lärare i samhällskunskap och historia på Bobergsgymnasiet i Ånge.

Kö till lokalen

Under fredagsförmiddagen har eleverna i de olika klasserna fått rösta i omgångar. Och intresset var stort.

Val 2018 – #dinröst

– Jag tycker att det är mest lag och ordning och polisen och migrationsfrågor som är viktiga, säger eleven Jesper Kron.

– För mig är skolan viktig och även integrationspolitiken och hbtq-frågor, menar Julina Engman.

Ska stärka demokratin

Skolvalet arrangeras av Sveriges elevkårer, Sveriges elevråd, Valmyndigheten och Skolverket med flera. Tanken är att skolvalet ska bidra till större kunskap om demokrati och politik.

– Vi har bara en handfull elever som får rösta, de flesta får inte rösta i år. Men vi vill medvetandegöra att det är viktigt och eleverna har varit med i planeringen, berättar läraren Kamilla Lundborg.

Under fredagseftermiddagen räknas rösterna. På söndag när vallokalerna stängt redovisas resultatet och längre fram kommer de att diskuteras i klasserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet