Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För att nå lägre priser måste vi säga ja till mer elinfrastruktur”, säger Markus Wråke, vd för Energiforsk. Foto: SVT/TT

Elexperten: Måste säga ja till vindkraft – om priserna ska bli lägre

Uppdaterad
Publicerad

Om södra Sverige ska få lägre elpriser på kort sikt måste man tillåta byggandet av landbaserade vindkraftverk och tillhörande infrastruktur. Det menar Markus Wråke, vd för Energiforsk.

– Vi måste börja säga ja till de här vindkraftverken, säger han i 30 minuter.

Såväl kärnkraftverk som vindkraft till havs tar längre tid att bygga. Om den ekonomiska bördan på elkunderna ska lätta på några års sikt finns i princip bara ett alternativ menar Wråke: att fler landbaserade vindkraftverk får grönt ljus.

Bolaget Energiforsk ägs av flera aktörer i den svenska energisektorn, bland annat branschorganisationen Energiföretagen Sverige samt statliga Svenska kraftnät, och har i uppdrag att forska på energiområdet som en opartisk aktör.

Hör Wråke om vad som krävs för lägre elpriser i syd i klippet ovan. Hela programmet finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.