Elisabeth Marmorstein: Ett misslyckande för januaripartierna

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns inte tillräckligt stark vilja att komma överens och därför kraschade förhandlingarna om las i natt, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i SVT:s Morgonstudion.

Att förhandlingarna mellan parterna brakat samman är ett misslyckande, framförallt för januaripartierna, fortsätter Marmorstein.

– Man har missat en historisk möjlighet att teckna ett nytt Saltsjöbadsavtal som skulle ha haft stor betydelse för arbetsmarknaden under lång tid framöver.

Nu går frågan tillbaka till regeringen.

– Centerpartiet och Liberalerna tycker att den här utredningen som kom är toppen och att den ska genomföras i sin helhet redan nästa år. Medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker den är dålig och ger för mycket makt åt arbetsgivaren. Den första knäckfrågan är om C och L är villiga att förhandla det här och kanske göra några eftergifter för att utredningens förslag ska bli lättare att svälja för Socialdemokraterna.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.