Foto: SVT, TT

Elisabeth Marmorstein inför Harpsund: Finansministern kommer att vara mindre stram

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlas regeringen i statsministerns residens i Harpsund, utanför Flen. Där ska finansminister Magdalena Andersson redogöra för det ekonomiska läget och förutsättningarna för budgeten 2020.

– Hon kommer vara mindre stram än tidigare, men hon kommer inte vara så expansiv som många ekonomer efterlyser, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

Marmorstein säger att de flesta stora satsningarna är kända sedan tidigare, i och med januariavtalet. Bland annat handlar det om slopad värnskatt och sänkt skatt för pensionärer.

– Vi kommer också se ytterligare satsningar på rättsväsende och miljö och klimat förstås. Men hur stora de här satsningarna kommer bli vet vi inte än, de förhandlas just nu, säger hon.

– Budskapet i dag kommer vara att vi är på väg in i en förväntad avmattning, men att vi fortfarande befinner oss i slutet av en högkonjunktur, och därför är det för tidigt att elda på redan nu.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.