Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Tomas Nordenskiöld, politikreporter på Expressen, tycker är speciellt med Jimmie Åkessons (SD) agerande sedan valet.

Jimmie Åkesson allt mindre synlig sedan valet: ”Kan välja att ligga lågt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Tidöpartierna tog makten har Jimmie Åkesson gjort färre framträdande i medierna än vanligt. Förklaringarna är flera, enligt bland andra SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein:

– Jimmie Åkesson syns väl när han har något att vinna på det, säger hon i Politikbyrån.

Statistik som SVT har sammanställt visar att Jimmie Åkesson nämns allt mindre i medierna sedan december 2022 (se faktaruta).

Enligt Elisabeth Marmorstein är det troligt att Jimmie Åkesson just nu prioriterar det interna arbetet i SD.

– Det är långt till valet och opinionssiffrorna betyder inte så mycket. Men det är klart att en del inom SD tycker att han borde synas mer. Regeringens start har också varit väldigt motig med sjunkande förtroendesiffror och en besvärande svekdebatt. I det läget kan Åkesson, till skillnad från de andra partiledarna i Tidösamarbetet, välja att ligga lågt, säger hon.

”Behöver bredda laget”

SVT:s Mari Forssblad, som följde Jimmie Åkesson i dokumentären ”Maktspelet”, säger att partiledarens fokus just är Tidöavtalet.

– Vad jag hört finns Jimmie Åkesson med där i bakgrunden i allra högsta grad, även om han inte syns utåt lika mycket. Han brinner för Tidöavtalet och sitter med näsan i böcker och PM, enligt en källa nära honom. Han behöver också bredda laget och ge plats åt framtida SD-ministrar. Sverigedemokraterna är trygga med sina väljare och kalkylen är att han inte behöver synas hela tiden, säger hon i Politikbyrån.

”Ganska vidrig arbetsbelastning”

Oscar Sjöstedt är ekonomisk-politisk talesperson i SD:

– Jag tycker att det är ganska bra att andra talespersoner som representerar sina respektive sakområden kommer fram och syns. Partiledare överlag har en ganska vidrig arbetsbelastning rent ut sagt, den är snudd på inhuman. Om den här spaningen stämmer är det positivt att man kan dela på arbetsbelastningen litegrann.

Partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson beskriver Jimmie Åkesson som SD:s ”största immateriella tillgång”.

– Han kommer absolut att vara synlig och vara ute både i politiska frågor men också runtom i landet vad det lider, säger han i Politikbyrån.

Statistiken över Jimmie Åkessons synlighet har sammanställts av SVT:s SRF Research. Rent konkret visar sammanställningen hur ofta det har stått ”Jimmie Åkesson” i artiklar från följande papperstidningar:

 • Aftonbladet
 • Expressen
 • Dagens Nyheter
 • Svenska Dagbladet
 • Göteborgs-Posten
 • Sydsvenskan
 • Dagens ETC,
 • Upsala Nya Tidning
 • Vestmanlands Tidning,
 • Östgöta Corren
 • Nerikes Allehanda
 • Norrländska Socialdemokraten
 • Barometern
 • Norrbottens Kuriren

Sammanställningen visar att flest artiklar med orden ”Jimmie Åkesson” skrivs i december 2022 för att sedan förekomma allt färre gånger. Statistiken visar att det har skrivits ungefär lika lite om Jimmie Åkesson som Johan Pehrson (L) under mätperioden, som är oktober 2022 – mars 2023.

Centerpartiet är inte med i statistiken då de nyligen bytt partiledare.

Källa: SRF Research

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet