Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om vad partiledarna Nooshi Dadgostar (V) och Muharrem Demirok (C), samt Edward Riedl (M), ordförande i finansutskottet, säger om regeringens roll när det kommer till de skenande matpriserna. Foto: SVT, Chris Anderson/TT

Hård kritik från V och C mot de höga matpriserna: ”Måste presentera ett krispaket”

Uppdaterad
Publicerad

Det blossar upp till politisk strid kring de höga matpriserna. Såväl Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar som Centerpartiets nyvalda partiledare Muharrem Demirok anser att läget är akut.

– Statsministern måste samla partiledarna för krissamtal om hur vi får ner matpriserna, säger Nooshi Dadgostar till Politikbyrån.

Under tisdagen höll  finansminister Elisabeth Svantesson (M) ett möte med Sveriges tre matjättar, Ica, Axfood och Coop. Några konkreta åtgärder presenterades dock inte.

– Jag har inskärpt att det inte är acceptabelt att priserna ökar så mycket, sa hon efteråt.

Det räcker inte, enligt Nooshi Dadgostar (V):

– Svantesson kom ut tomhänt från mötet. I stället för att ge uppgiften till matjättarna att pressa ner priset så har matjättarna gett finansministern i uppgift att läsa de senaste inflationssiffrorna. Det visar att Elisabeth Svantesson inte är mogen uppgiften.

”Fruktansvärt”

Nooshi Dadgostar beskriver situationen som fruktansvärd.

– Jag kom precis från Norge i dag och där har ett prisstopp lett till att inflationen sjunkit brett. Så det är klart att det är frustrerande att den svenska regeringen inte gör någonting när andra gör så mycket.

Muharrem Demirok (C), som vill se andra åtgärder än ett pristak på varor, tror att ett matpriskrig i politiken är under uppsegling.

– Det startade redan i valrörelsen när Ebba Busch åkte runt och viftade med falukorven. Nu ser vi att allt fler familjer har svårt att köpa just falukorv. Kommer det inga skarpa förslag kommer vi att behöva trappa upp det här och pressa på ytterligare, säger Muharrem Demirok till Politikbyrån och fortsätter:

– Debatten kan bli väldigt hård och jag kommer inte backa. Regeringen har budgeten på sig att presentera ett krispaket som är särskilt riktat till barnfamiljer med låga inkomster.

”Måste ta sitt ansvar”

Elisabeth Svantesson avböjer intervju. I stället är det Edward Riedl (M), ordförande i finansutskottet, som svarar på frågor:

– Budskapet från vår sida är väldigt tydligt, alla måste ta sitt ansvar. Man får inte passa på att smyghöja priserna och bidra till att inflationen biter sig kvar för det förlorar alla på, säger han.

Se hela Politikbyråns avsnitt ”Matkriget” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet