Stödet för Sverigedemokraterna fortsätter öka

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har sin högsta notering någonsin i en SVT/Novus-mätning. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein förklarar varför partiet fortsätter att gå starkt framåt.

– Den politiska dagordningen gynnar SD, säger hon.

För första gången någonsin är Sverigedemokraterna det största partiet i en SVT/Novus väljarbarometer. Stöd för partiet ökar igen och har nu 24 procents stöd jämfört med Socialdemokraterna, vars stöd nu ligger på 23,7 procent.

– Det är nästan lika illa som när Håkan Juholt avgick. Socialdemokraterna som är största regeringsparti är de som straffas hårdast när väljarna känner misstro och otrygghet, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Skillnaden mellan Socialdemokraterna och SD är 0,3 procentenheter och inom felmarginalen.

Frågan om gängkriminalitet

Marmorstein menar att den politiska dagordningen gynnar SD och gör att stödet för partiet fortsätter öka jämfört med tidigare mätningar.

– Det handlar om gängkriminaliteten och våldsdåd där Sverigedemokraterna gör en tydligare koppling till invandring och den kopplingen gör också allt fler väljare, säger hon.

Allmän misstro

En allmän misstro bland väljarna är också något som gynnar Sverigedemokraterna, enligt Elisabeth Marmorstein.

– SD har varit skickliga på att fånga upp den, mycket för att de aldrig har varit med och styrt Sverige och då kan lägga ansvaret på alla andra, säger hon.

– Framgången i sig kan vara det som övertygar osäkra och rörliga väljare, tillägger Marmorstein.

Nu är det knappt tre år till nästa val – hur stora svängningar kommer vi se i mätningarna fram till dess?

Tre år är en evighet i politiken och det enda vi vet är att opinionen kan svänga snabbt. Se bara på KD:s bergochdalbana det senaste året. Vi kan heller inte veta vad som står överst på dagordningen 2022 och det är ganska avgörande i slutändan, säger Elisabeth Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.