Elisabeth Marmorstein om slutförvaret: ”Regeringen vill inte ha en konflikt om kärnkraften”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen väntas regeringen fatta beslut i Sveriges största miljöärende någonsin – slutförvaret av använt kärnbränsle. SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein säger att hon blir förvånad om den fortsatta processen inte får grönt ljus. Men hur viktig har pressen från oppositionen varit?

I SVT:s Morgonstudion får Elisabeth Marmorstein frågan om hur stort politiskt beslut slutförvaret faktiskt är:

– Jättestort. Det här är det största miljöärendet någonsin. Det började utredas redan för 50 år sedan. Slutförvaret är ju någonting som ska hålla i 100 000 år.

Varför har det dröjt så länge?

– Det är flera skäl. Först har det tagit lång tid att ta fram den tekniska lösningen, sedan var det länge en diskussion om var det ska ligga. Men skulle det här bli verklighet blir Sverige, jämte Finland, först i världen med att bygga ett slutförvar.

”Hade Bolund varit minister hade beslutet skjutits upp”

I riksdagen är det Miljöpartiet som har haft flest invändningar, hur låter det därifrån?

– Ja inte bara i riksdagen utan de hade även som regeringsparti stora invändningar. Skulle Per Bolund ha fortsatt vara miljöminister hade det här beslutet av allt att döma ha skjutits upp, säger Elisabeth Marmorstein och fortsätter:

– Miljöpartiet pekar på studier som visar att de här kopparkapslarna riskerar att korrodera och läcka. Kort sagt tycker Miljöpartiet att regeringen har alldeles för bråttom.

”De är splittrade internt”

I höstas hotade oppositionen klimat- och miljöministern Annika Strandhäll om misstroende om man inte skyndade på här, hur viktigt tror du det var för att man i dag ska lämna ett besked?

– Det är klart att trycket från oppositionen har spelat roll för att beslutet kommer nu men jag tror att S-regeringen hade fattat det här beslutet alldeles oavsett misstroendehotet, möjligen inte lika snabbt. Vi ska komma ihåg att socialdemokratiska kommunpolitiker också har legat på regeringen att fatta det här beslutet.

– Sen kan jag väl tillägga att S inte vill ha en konflikt om kärnkraften i valrörelsen om det går att undvika. De är splittrade internt, liksom deras regeringsunderlag samtidigt som det är en av de frågor som svetsar samman oppositionen till höger.  

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.