Foto: TT

Elkunder förlorar 1,3 miljarder på fel avtal

Uppdaterad
Publicerad

En femtedel av svenskarna betalar i dag närmare 1,3 miljarder kronor för mycket för sina elräkningar. Det visar en sammanställning som Energimarknadsinspektionen gjort för SVT.

780.000 svenskar har inte tecknat ett elavtal med sin eleverantör eller har haft ett bundet elavtal som gått ut. Många av dem hamnar på ett tillsvidareavtal som har blivit elindustrins nya guldgruva.

För de senaste tolv månaderna har elbolagen gjort en extraförtjänst på nära 1,3 miljarder kronor. Det visar en undersökning som Energimarknadsinspektionen gjort för SVT:s räkning.

Elpriser Gävleborg

Prisskillnaderna har ökat

Inspektionen har jämfört hur mycket mer de med tillsvidareavtalen betalt jämfört med det rörliga elpriset under samma period.

– Prisskillnaderna har gått åt fel hål. De har ökat och det är inte bra, säger Energimarknadsinspektionens generaldirektör Anne Vadasz-Nilsson.

Ny statistik från Energimarknadsinspektionen visar att år 2008 var prisskillnaden mellan de som hade ett vanligt elavtal och dem som hade tillsvidareavtal i genomsnitt 5 procent. Men sedan har elbolagens marginaler exploderat och i dag skiljer det runt 30 procent.

”Tillsvidareavtalen en styggelse”

De stora skillnaderna upprör intresseorganisationen Villaägarna som i många år kämpat för en sanering.

– Tillsvidareavtalen är en styggelse, säger Jakob Eliasson som är samhällspolitisk chef på Villaägarna. Att så här många kunder betalar så mycket helt i onödan är ett underbetyg åt hela elmarknaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriser Gävleborg

Mer i ämnet