Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT & Ida Marie Odgaard/TT

Larmet: Tvingas höja elnätsavgiften – är en svår situation

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges elnätsbolag kommer att höja elnätsavgifterna för sina kunder, skriver energibolaget Ellevio och Lokalkraft Sverige på DN Debatt. I södra Sverige kan priset öka med uppemot 30 procent.

”Vi riskerar ett läge där mängder med företag och enskilda privatkunder hamnar i en minst sagt utmanande ekonomisk situation och betalningssvårigheter”, skriver de.

Enligt Ellevio har de skenande priserna på el också påverkat kostnaden för elnäten. Anledningen är så kallade nätförluster, svinn orsakat av den värme som alstras vid överföringen av el.

Nätförlusten innebär att el förloras på vägen till kunden, något som måste kompenseras av elnätsbolagen.

”Det handlar om betydande volymer: mellan sju och åtta procent av all el som upphandlas i Sverige köps av elnätsbolagen för att kompensera nätförluster” skriver Ellevio i sin debattartikel som även undertecknats av företrädare för Lokalkraft Sverige, en sammanslutning av över trettio lokala energileverantörer, och fortsätter:

”Med stegrande priser under året har dessa kostnader ökat dramatiskt. Notan för 2022 väntas landa på omkring 11,2 miljarder kronor – enbart för att täcka nätförluster. Som ett resultat av detta rör sig en stor del av branschen mot mycket svåra likviditetsproblem.”

Ska höja avgifterna

Kostnaderna gör att elnätsbolagen nu avser att höja elnätsavgifterna för sina kunder. I södra Sverige kan höjningen bli med mellan tio och trettio procent, enligt Ellevio och Lokalkraft Sverige, något som kan märkas redan på nästa faktura.

Enligt dem måste situationen förändras, och det snabbt. De föreslår därför att stamnätsavgiften tillfälligt tas bort för att mildra prisutvecklingen.

”Energipriskrisen börjar likna en perfekt storm. Gemensamma krafter krävs för att skydda svenska elkunder från ytterligare prishöjningar. Det krävs effektfulla initiativ, ju fortare desto bättre, för att stävja en ytterligare förvärrad situation”, skriver de i debattartikeln.

Hör Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio, om prisökningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.