Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska Kraftnät. Foto: SVT

Elpriset rusar i södra Sverige: ”Det blåser inte”

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu stor skillnad på priset på el mellan norra och södra Sverige – trots att det produceras el för fullt.

– Det är extrema nivåer, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska Kraftnät.

Elen som produceras i norra Sverige är inlåst. Bara en liten del når söder om Norrland där behovet är som störst. Konsekvenserna är att priserna skjuter i höjden i södra delarna av landet.

I Luleå kostar elen 12,67 öre/kWh – medan priset i Malmö landar på 84,28 öre.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt, särskilt sommartid, säger Niclas Damsgaard, som är chefsstrateg för elmarknaden på Svenska Kraftnät, till TT.

Startade reservkraftverk

Under onsdagen importerade Sverige el från både Danmark och Tyskland, och reservkraftverket i Karlshamn sattes igång. Kraftverket eldar med olja och i normala fall startas det endast upp under vintern.

Myndigheten Svenska Kraftnät förklarar att fyra av Sveriges sju kärnkraftverksreaktorer har varit avstängda för underhåll, och då måste man strypa eltillförseln från norr för att skapa stabilitet i nätet.

– Det handlar om spänningsstabilitet. Vi kan inte föra över hur mycket som helst om vi inte har stabilitet i södra Sverige, säger Niclas Damsgaard till SVT.

”Det blåser inte”

Damsgaard förklarar att även bristen på vind skapar problem.

– Det blåser inte. Vindkraftproduktionen är väldigt låg i södra Sverige.

Svenska Kraftnät har nu betalat 300 miljoner kronor för att kärnkraftverket Ringhals 1 ska öppna i förtid, redan den 1 juli, och därmed bidra till att stabilisera nätet. Ringhals 1 var tidigare planerad att starta först i höst.

– Vi såg att priserna skulle bli väldigt låga under sommaren, med förväntad olönsam produktion, säger Mats Ladeborn, ansvarig för de strategiska frågorna kring kärnkraft och vattenkraft på Vattenfall, till TT.

– Men nu fick vi ett avtal som gör att den är på väg upp igen.

Ska åtgärdas

Svenska Kraftnät räknar med att åtgärderna kommer att sänka elpriserna i södra och mellersta Sverige:

– Både att det kommer in kärnkraftsproduktion, men också om det blir väderomslag med blåsigare väder, säger Niclas Damsgaard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.