Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kraftig överproduktion av el i kombination med låg förbrukning skapar rekordlåga elpriset, rapporterar P4 Kronoberg. Foto: TT

Elpriset slår nytt bottenrekord

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen uppmäts rekordlåga elpriser i Sverige, rapporterar P4 Kronoberg. Mellan klockan 14-15 ligger elpriset på -69 öre/kWh enligt elbörsen Nord Pool.

Huvudorsakerna till de rekordlåga priserna är kombinationen av en stor överproduktion och en låg förbrukning, rapporterar P4.

Det blåser mycket i Sverige och i de nordiska grannländerna under söndagen. Dessutom spelar det senaste årets kraftiga utbyggnad av sol- och vindkraft i övriga Europa en viktig roll.

– När solkraften är intensiv, vilket den är på eftermiddagen, blir det en överproduktion. Då kan det skapas kraftigt negativa priser, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia till P4 Kronoberg.

Vad innebär negativt elpris – kan man tjäna pengar på att förbruka el? Hör elmarknadsanalytikern Bengt Ekenstierna i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.