Emelie, 12, fick narkolepsi efter vaccinering

Publicerad

Socialstyrelsen har stoppat svininfluensavaccinet Pandemrix till barn eftersom det har konstaterats att det finns ett samband mellan vaccinet och sjukdomen. En av de som drabbats hårt är 12-åriga Emelie Olsson.

Ett 80-tal barn och ungdomar har drabbats av narkolepsi efter massvaccineringen hösten 2009, och det har förändrat deras liv, kanske för alltid.

Bara några månader efter att Emelie Olsson vaccinerats mot svininfluensa drabbades hon av svåra sömnproblem och fick skrämmande hallucinationer. Hon sover bara några timmar varje natt och är ständigt utmattad.

”Man är ju rädd att somna”
Emelie har fått diagnosen narkolepsi och kataplexi. Det innebär att hon dessutom tappar kontrollen över sina muskler och att hon faller ihop om hon till exempel skrattar eller blir arg.

-Det är inte bara det att man är trött utan man är ju rädd för att somna, så man är ju jätterädd när man ska gå och lägga sig, säger hon.

Påverkar skolan
Sjukdomen har även påverkat Emelies vardag – inte minst skolarbetet.

-Jag kommer att få betyg nästa år och det kommer ju att påverka mina betyg. Jag har alltid varit ganska engagerad i skolan, men det blir ju svårare nu. Jag hade kunnat vara mycket bättre i skolan om jag inte varit sjuk, så allting i mitt liv har blivit sämre, nästan förstörts, säger hon.

-Jag har hamnat jättemycket utanför för att jag inte orkar umgås med mina kompisar och ser så trött ut hela tiden. Jag kanske inte är så kul att vara med längre.

Hägglund uppvaktas
Läkemedelsverket presenterar i dag den första delen av utredningen om sambandet mellan svininfluensavaccinet Pandemrix och sjukdomen narkolepsi.

I dag kommer även socialministern Göran Hägglund (KD) att uppvaktas av en grupp föräldrar till barn med narkolepsi.

Josefin Lennen Mercx
josefin.lennen@svt.se

Narkolepsi är en ovanlig hjärnsjukdom som kännetecknas av obetvingliga, dagliga sömnattacker med REM-sömn, och ofta även attacker med ofrivillig avslappning i muskulaturen.

Sjukdomen är livslång men förkortar inte livslängden. Narkolepsi orsakas av att en grupp nervceller i hjärnan som är inblandade i regleringen av sömn och vakenhet går under, troligen beroende på att kroppens eget immunförsvar angriper dessa celler i en så kallad autoimmun reaktion.

Nyligen har ett antal narkolepsifall hos barn i Sverige och Finland väckt misstankar om att vaccinationen mot influensan A/H1N1 kan ha lett till narkolepsiutveckling hos dessa barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer