Emma Frans: Luftföroreningar kan förklara regionala skillnader i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, säger till Aktuellt att luftföroreningar kan förklara varför vissa delar av Sverige drabbas värre än andra av covid-19.

Det kan finnas flera förklaringar till att Stockholm har höga dödstal och andel sjuka i covid-19. Men en av de möjliga förklaringar som Emma Frans ger är luftföroreningar, något SVT rapporterat om tidigare.

– Det finns också teorier om luftföroreningar kan förklara varför vi ser de här regionala skillnaderna som verkar vara typiska för covid-19, säger hon till SVT:s Aktuellt.

Coronapandemin

Att du skulle vara mer utsatt i Stockholm för att luften är sämre?

– Det kan vara så eller att personer som bor i områden där det finns mycket luftföroreningar, att de kanske har riskfaktorer som gör att man drabbas värre.

Gotlandsresenärer

Frans lyfter även fram att det kan bli problem i sommar om många människor från en viss del av landet besöker områden som inte är så hårt drabbade. Gotland är ett sådant exempel, säger Emma Frans.

– Bland annat att många människor som kanske hoppas åka till Gotland i sommar. Gotland är en ganska isolerad region som än så länge har ganska få fall. Om det skulle komma ganska många stockholmare dit så kan det förmodligen belasta sjukvården på ett sätt som inte blir hållbart.

Regionala råd

Hon utesluter inte heller att myndigheternas rekommendationer om resor i sommar kan variera i olika delar av landet.

– Än så länge har restriktionerna sett ganska lika ut trots att det varit väldigt fokus på utbrottet i Stockholm. Det ska bli väldigt intressant att se i fall det blir mer tydliga geografiska skillnader vilka rekommendationer som ges, säger Emma Frans. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet