Se Emma Frans gå igenom fem påståenden – myt eller sanning? Foto: SVT/TT

Emma Frans: Så påverkas du av solens strålar

Uppdaterad
Publicerad

Efter den långa mörka vintern är det frestande för många att frossa i solskenet nu när solen väl tittar fram. Men hur sunt är det? SVT:s expert Emma Frans går igenom fem påståenden om solens effekter på vår hälsa.

Efter allt mörker tänker nog många att det är dags att fylla på D-vitamindepåerna genom att intaga solljus i stora mängder. Men enligt forskaren Emma Frans behövs det förmodligen lite mindre tid i solen än vad många tror för att mätta behovet.

– Det räcker med att exponera ansiktet eller underarmen en kvart för att få i oss tillräckligt mycket D-vitamin, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Känslig hud efter vintern

Just nu i mitten av maj är det ungefär lika mycket UV-strålning som i mitten av augusti. Den är som högst runt midsommar och avtar sedan i styrka ju närmare hösten vi kommer. Enligt SVT-meteorologen Jannicke Geitskaret är det dock extra viktigt att tänka på att skydda sig nu.

– Huden är känslig då vi inte har utsatts för så mycket sol än. Kom ihåg solskydd, tunna täckande kläder och att ta pauser i skuggan, säger hon.

Se Emma Frans gå igenom samtliga fem påståenden om solande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.