Foto: TT

En allians i spillror

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sällan har statsminister Stefan Löfven haft skäl att vara gladare än i kväll. Hans försvarsminister Peter Hultqvist får sitta kvar och Alliansen är djupt splittrad i frågan.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det som i somras efter IT-affären vid Transportstyrelsen snabbt eskalerade till en regeringskris har nu, efter sommaren, i stället blivit en allvarlig allianskris. Det svänger snabbt i svensk politik numera.

Centerpartiets och Liberalernas besked att de inte är beredda att fullfölja misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist lämnar dessutom Moderaterna och Kristdemokraterna i sällskap med Sverigedemokraterna.

Blev inte som tänkt

Det var nog inte riktigt så här allianspartierna hade tänkt sig att mandatperiodens stora politiska skandal skulle sluta. Med IT-skandalen hade de ett gyllene läge att skada regeringen i grunden. Inledningsvis hade de också betydande framgång när två statsråd tvingades lämna regeringen. Men felaktiga bedömningar ledde till att alliansen gapade efter för mycket, och nu har de mist betydligt mer än hela stycket. Försvarsministern sitter kvar och inför öppen ridå har de manifesterat splittringen mellan allianspartierna.

Centerpartiet och Liberalerna var inte beredda att löpa linan ut med Peter Hultqvist. Det finns inte sakliga skäl att avsätta honom, var beskedet i dag. Men mer handlar det om politiska bedömningar av vilka konsekvenser det kan få. Väljarna är som regel tämligen ointresserade av det som kan sammanfattas som politiskt spel, och när det nu börjat gå inflationen i hot om misstroendeförklaringar var inte minst Annie Lööf orolig att detta skulle slå tillbaka mot Alliansen.

När det dessutom visat sig att Transportstyrelsen redan under Annie Lööfs egen tid som näringsminister gjort avsteg från säkerhetsriktlinjer fanns ännu ett skäl för henne att ta sig ur den här frågan.

M och KD vill fullfölja misstroendeförklaringen

Moderaterna och Kristdemokraterna vill däremot fullfölja misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist, även om också Kristdemokraterna var beredda till en kompromiss i alliansen. Moderaterna däremot har varit benhårda i sin linje. I partiet finns starka krafter som vill ha en tuffare oppositionspolitik när valrörelsen närmar sig.

Konsekvenserna av det som sker i dag är en allians mer eller mindre slagen i spillror. Oenigheten om hur oppositionspolitiken ska bedrivas är fundamental. Att Moderaterna till sent i kväll till och med diskuterat om de skulle rösta med Sverigedemokraternas i morgondagens förtroendeomröstning om statsministern visar hur långt allianspartierna står ifrån varandra.

Aldrig tidigare har klyftan varit så avgrundsdjup i synen på hur regeringsmakten ska nås. Om dagens händelseutveckling var spiken i kistan återstår att se, men det blir ett mödosamt arbete att åter arbeta upp ett förtroendefullt samarbete mellan partierna.

Kom som en skänk från ovan för Löfven

För statsminister Stefan Löfven kom dagen som en skänk från ovan. Hans försvarsminister Peter Hultqvist kan sitta kvar, men ännu viktigare är förstås alliansens splittring. Det är en socialdemokratisk partiledares önskedröm och särskilt nu när Stefan Löfven har siktet inställt på samarbete med just Centerpartiet och Liberalerna efter nästa riksdagsval.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.