En del elever går på lovskola hela sommaren

Publicerad

På Rodengymnasiet i Norrtälje är det sommartomt i korridorerna. Men skolan är ändå i gång. 89 elever kommer att gå delar av eller hela sommaren, framför allt nyanlända och elever på gymnasiets språkintroduktion.

På lektionen i svenska handlar det om få kläm på alla ord som dyker upp i boken – dagbok, råstark, kuta. Man tränar alla slags former av verbet. I dag är man inne på andra dagen och läraren Erika Christianson jobbar extra fyra veckor med de här eleverna.

Ali Pordeli har lyckats skaffa sig betyg i alla ämnen som behövs i vår, och i höst ska han börja på vård- och omsorgsprogrammet. Trots det ska han gå hela sommaren.

– Jag vill bli bättre på svenska! Och mina kompisar har sommarjobb, berättar Ali Pordeli. Jag kan inte göra så mycket ensam utan skolan är bättre för mig.

Ebrahim Jafari däremot ska gå några veckor för att skaffa sig godkänt.

– Jag ska gå handelsprogrammet men saknar svenska och engelska, berättar han.

Norrtälje får en dryg miljon kronor i statliga pengar och satsar framför allt på lovskola för nyanlända elever på språkintroduktionsprogrammet.

– Alternativet för de här eleverna är ofta sysslolöshet och det vill de ju inte vara med om, säger rektor Annika Moe. Dessutom har vi inom kommunen som mål att de så snabbt som möjligt ska få gymnasiebehörighet och sedan få dem igenom utbildningssystemet snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.