Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: ”En epok som tar slut med överskottsmålet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Så var det med den saken. Efter ett regelrätt och ständigt återkommande ordkrig mellan Magdalena Andersson och Anders Borg om vem som var bäst på att vårda överskottsmålet ska det bort. Det som ända in på målsnöret före valet beskrevs som liv eller död för svensk ekonomi behövs inte längre.

Vad är det som har hänt med överskottsmålet, som tjänat oss så väl, som det alltid hetat när det finanspolitiska ramverket kommit på tal och där överskottsmålet är själva kronjuvelen. Vad har förändrats på det halvår som gått sedan valet? I sak inte mycket. Den stora förändringen är att finansminister Magdalena Andersson inte längre har samma behov av överskottsmålet. Före valet var hon i ständig närkamp med Anders Borg om att bygga förtroende om vem som var bäst skickad att sköta ekonomin och i förlängningen att styra landet. I den striden blev det omöjligt att fjärma sig en millimeter från överskottsmålet.

Sällar sig till Vänsterpartiet

Nu är Magdalena Andersson kvinna på täppan och kan släppa fram det hon förmodligen tyckte redan när hon med näbbar och klor slogs för målet om en procents överskott i statens finanser. Nu sällar hon sig inte bara till Vänsterpartiet som länge velat avskaffa överskottsmålet. Hon är också i sällskap med Göran Persson, som såg till att det infördes. Idag tycker han att det är dags att skrota målet. Nestorn i nationalekonomi Lars Calmfors tycker likadant, liksom Kjell-Olof Feldt.

Det är en epok i svensk ekonomisk historia som tar slut med överskottsmålets väg till sophögen. Överskottsmålet kunde bokstavligt få den känslomässige Olof Johansson tårögd, när han talade om Centerns roll för att rädda Sverige, när ekonomin var på fallrepet och Göran Persson tvingades att åka till Wall Street och tigga pengar. Centerns dåvarande partiledare, Olof Johansson, samarbetade med regeringen 1997 när överskottsmålet infördes.

Anar en spricka i Alliansen

Dagens centerparti förhåller sig avvaktande men inte avvisande till att vara med och begrava överskottskottsmålet. Folkpartiet och Kristdemokraterna lika så. Folkpartiets förre ekonomisk politiske talesman Carl B Hamilton var redan före valet inne på att överskottsmålet inte är lika nödvändigt idag som för snart tjugo år sedan. Man kan ana en spricka i Alliansen eftersom Moderaterna ger förslaget kalla handen och beskriver det som regeringen är inne på för ett sluttande plan. Men det är inte särskilt sannolikt att något av de borgerliga partierna skulle gå till val på överskottsmålets återuppståndelse. Dels för att det är ett blodfattigt budskap till väljarna. Men inte minst för att även allianspartierna behöver pengar för att finansiera sina vallöften inför riksdagsvalet 2018.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.