Även i färsk kyckling börjar tillverk- arna tillsätta vatten, enligt Råd&Rön.
-Det är oroande att man till och med börjar smyga in vatten i de färska filéerna, säger Jan Bertoft, general- sekreterare för Sveriges Konsumenter.
Enligt tillverkarna gör tillsatserna kycklingen billigare och saftigare. Dansk fryst kyckling består oftast av högst 80 proc kött. Svenska producent- er har enats om max 13 procent vätska.
”Mörad”
Att kycklingen fyllts med vatten anges inte på förpackningen. Istället används ord som ”marinerad”, ”mörad med saltlake” eller bara ”mörad”.
Många kycklingar innehåller också andra tillsatser, förutom salt, socker och vatten. Det rör sig till exempel om stabiliseringsmedel för att få vattnet att stanna kvar i köttet, antioxidationsmedel för att motverka härskning och konserveringsmedel.
Tillsatser i kyckling
• Samtliga frysta kycklingfiléer från Danmark i de svenska livsmedelskedjorna består till 80 procent av kött. Det gäller också brasilianska Seabreeze som säljs av Ica. De danska filéer som säljs under Willys och Hemköps eget märke innehåller 90 procent kött.
• Utöver vatten, salt och socker har en del filéer upp till fyra andra tillsatser. De vanligaste är E262 (konserveringsmedel), E301 och E331 (antioxidationsmedel) samt E407 och E451 (stabiliseringsmedel).
• Av de färska kycklingfiléerna har Prisextras Basic och Coop Forums X-tra 90 procents kötthalt. Övriga märken innehåller 100 procent kött.
Källa: Råd & Rön (TT)