En miljard satsas på cykeltrafiken

Publicerad

Stockholm stad satsar en miljard kronor på att utveckla cykelvägnätet så att huvudstaden ska bli i klass med Amsterdam och Köpenhamn.

-Trafiksituationen är knölig i dag och cykelplanen är ett led i trafikutvecklingen, säger trafik- och arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton (M).

För att undvika trafikkaos måste fler åka kollektivt, gå och cykla. Och i juni 2010 fick trafikkontoret i Stockholm uppdraget att ta fram en cykelplan för hela regionen och under torsdagen presenterades den.

Var sjätte ska cykla
Fokus ligger på förbättrad framkomlighet för pendlingscyklister och att öka antalet cyklister.

Det ska kännas tryggt och säkert att cykla i Stockholm. Och planen ska nås genom ett sammanfogat cykelvägnät, förbättrad säkerhet, fler vägvisningsskyltar och genom att andra trafikanter görs medvetna om cyklisterna.

-Vi vill behålla vår starka position vad gäller kollektivtrafiken men öka antalet cyklister, säger Ulla Hamilton.

Enligt trafikkontoret bidrar ökad cykeltrafik till bättre miljö, ökad framkomlighet och positiva effekter på folkhälsan. Målet till 2030 är att andelen som cyklar ska vara 15 procent vid högtrafik.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer