Foto: TT

En miljon svenskar har beroendeproblem

Uppdaterad
Publicerad

En ny kartläggning visar att omkring en miljon svenskar har så allvarliga problem med alkohol, narkotika, narkotikaklassade läkemedel eller tobak att de klassas som missbrukare eller beroende.

I dag presenteras den första nationella kartläggningen som gjorts av svenskars beroenden och missbruk. Nära 16.000 personer mellan 17 och 84 år tillfrågades under 2013 om sina vanor. Undersökningen visar att 13,4 procent, det vill säga ungefär en miljon svenskar, har så pass allvarliga problem med alkohol, narkotika, narkotikaklassade läkemedel eller tobak att de uppfyller kriterierna för missbruk eller beroende.

Ännu fler påverkas av närståendes bruk. Att någon närstående dricker för mycket alkohol har negativa konsekvenser för hela 15 procent av befolkningen, alltså över en miljon svenskar.

Kartläggningen, som genomförts vid forskningsenheten STAD vid Karolinska Institutet i Stockholm på uppdrag av regeringen, visar också att män i högre grad har beroende- och missbruksproblematik, undantaget tobaksrökning, medan kvinnor är mest utsatta när det gäller negativa konsekvenser av andras bruk.

Om undersökningen

Som ett led i uppföljningen av regeringens samlade ANDT-strategi beslutade regeringen år 2012 att genomföra en fördjupad nationell mätning av bruk, missbruk och beroende av alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT) i den vuxna befolkningen.

Datainsamlingen genomfördes under våren 2013 genom en kombinerad enkät- och webbundersökning riktad till den vuxna befolkningen i åldern 17-84 år och avslutades den 31 maj. Totalt deltog 15.576 personer i undersökningen vilket motsvarade en svarsfrekvens på 59,3 procent.

Källa: Karolinska Institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.