KD:s före detta EU-parlamentarikern Lars Adaktussons sätt att rösta i abortfrågor fick stort genomslag i EU-valrörelsen bara några dagar innan valet den 26 maj. Foto: Pontus Lundahl/TT

En omvänd ”Adaktusson-effekt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En omvänd ”Adaktusson-effekt” ser ut att ha drabbat Kristdemokraterna. SVT/Novus senaste väljarbarometer visar en tydlig minskning av väljarstödet för partiet och nedgången sammanfaller med uppmärksamheten kring Lars Adaktusson och hans sätt att rösta i abortfrågor.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

För några dagar sedan presenterades SCB:s partisympatiundersökning för maj. I dag presenteras SVT/Novus väljarbarometer. Undersökningarna skiljer sig ganska mycket åt för vissa partier. En förklaring kan sannolikt vara Novus senare undersökningsperiod, den 6 maj-2 juni. Opinionsförändringar som skett under den senare delen av maj har därmed fångats upp av Novus.

Stödet för KD minskar signifikant

Ser man på väljarbarometern som helhet är inga av förändringarna statistiskt säkerställda jämfört med förra månaden. Bryter man upp väljarbarometern tidsmässigt i två perioder framträder dock signifikanta skillnader. En sådan är att stödet för Kristdemokraterna minskar signifikant under de två sista undersökningsveckorna, dvs i slutet av maj och början av juni.

De två första veckorna hade KD stöd av 11,8 procent av väljarna, de två sista veckorna bara 8,5 procent.

Tidsmässigt ligger detta i linje med den negativa publicitet partiet fick efter DN:s avslöjande den 21 maj om före detta EU-parlamentarikern Lars Adaktussons sätt att rösta i abortfrågor. Avslöjandet fick stort genomslag i EU-valrörelsen och är en av förklaringarna till att KD tappade stöd i valspurten. Uppenbart har det också påverkat opinionen i rikspolitiken.

En annan fråga som också kan ha påverkat är invandringspolitiken där inte minst Sverigedemokraterna i EU-valrörelsens slutskede hårt angrep KD för en alltför generös flyktingpolitik. KD vill ha en utökad anhöriginvandring, vilket kan uppfattas som kontroversiellt bland de väljare partiet försöka attrahera inom såväl Sverigedemokraterna som Moderaterna.

Adaktussons ståndpunkt om aborträtten

Frågan om Lars Adaktussons sätt att rösta i abortfrågor fick dock ett betydligt större medialt genomslag under andra hälften av maj. Det här är också en traditionellt svag punkt för KD.

Trots att partiet sedan länge står bakom svensk abortlagstiftning finns det fortfarande inom KD en grupp anhängare som vill ha strängare regler. Det har genom åren kommit till uttryck i uttalanden, debattartiklar och motioner till rikstingen.

Lars Adaktusson är partiets andre vice ordförande och om han inte uppfattas stå bakom partilinjen i en kontroversiell fråga som aborträtten skapar det problem för KD. Detta särskilt när KD:s ambition är att växa i bredare väljargrupper samtidigt som endast en mycket liten del av väljarkåren vill se en strängare abortlagstiftning.

Omvänd effekt

Lars Adaktusson var Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet 2014. Han var en av de EU-kandidater som fick allra flest personkryss och slutsatsen efter valet var att KD:s framgång till en betydande del var en ”Adaktusson-effekt”.

När man studerar de senaste veckornas förändringar i opinionen är det därför ingen orimlig slutsats att KD nu ser ut att ha drabbats av en omvänd ”Adaktusson-effekt”. Hans sätt att rösta i abortfrågan, och uppmärksamheten kring detta, har skapat osäkerhet kring partiets linje i en kontroversiell politisk fråga och därmed bidragit till att stöta bort väljare från partiet.

Den centrala frågan är hur långvarig denna effekt blir. Det kan ingen svara på idag. En annan fråga är om partiledaren Ebba Busch Thor har förmågan att åter få fart på en uppåtgående spiral för partiet eller om KD:s opinionsstöd nu kommer att plana ut.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.