Stoppskylt vid regemente. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Man åtalas – spred hemliga försvarsuppgifter på nätforum

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalades på torsdagen vid Uppsala tingsrätt misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Det här är en del i ett kluster med olika ärenden som vi utrett äver tid, säger åklagare Lars Hedvall.

Mannen är misstänkt för att innehaft och spridit hemliga och känsliga uppgifter om ett stort antal försvarsanläggningar.

Främmande makt

Enligt senior åklagare Lars Hedvall har mannen dels innehaft hemliga uppgifter, men även skickat runt dem och lagt upp dem på någon form av nätforum.

Varför är uppgifterna känsliga?

– Uppgifterna är känsliga eftersom myndigheterna bedömer att det skulle finnas risk för Sveriges säkerhet om främmande makt, alltså andra länder, kommer över informationen, säger han.

Brottet bedöms som grovt för att det handlar om en stor mängd försvarsanläggningar som är betydelsefulla för Sveriges förmåga att kunna försvara landet i händelse av krig.

”Kluster av ärenden”

Brottet uppdagades i samband med myndigheternas utredning av flera ärenden inom samma område.

– Det här är en del i ett kluster med olika ärenden som vi utrett över tid. Där har man kunnat konstatera att det funnits ett aktivt nätforum med innehåll av den här arten, säger Lars Hedvall.

Är mannen känd sen tidigare av svenska myndigheter?

– Det vågar jag inte svara på. Men från mitt perspektiv verkar detta vara en helt vanlig svensk person som har ett stort intresse för den här typen av anläggningar.

Förnekar brott

Enligt Ekot i Sveriges Radio är mannen en tidigare M-kommunpolitiker.

– Min huvudman förnekar brott, och tingsrätten kommer få bedöma det här målet vid en kommande huvudförhandling, säger Anton Strand, mannens försvarsadvokat, till Ekot.

Nu väntar huvudförhandlingar i domstol där det ska avgöras om mannen kan fällas för brottet, och i så fall vilket straff mannen ska få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.