Mannen misstänks ha befattat sig med uppgifter om 41 försvarsanläggningar. Materialet hittades under en husrannsakan i mannens bostad. Foto: Mikael Fritzon och Johan Nilsson/TT

Skånsk man åtalas för spridning av hemliga uppgifter om militäranläggningar

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern åtalades på fredagen vid Lunds tingsrätt för att ha spridit uppgifter om militära anläggningar, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Mannen misstänks ha befattat sig med uppgifter om 41 försvarsanläggningar. Materialet hittades under en husrannsakan i mannens bostad. Dator, hårddiskar och ett antal minneskort och cd-skivor beslagtogs, enligt stämningsansökan. 

– Det handlar om sammanställningar av uppgifter som gör det möjligt att kartlägga militär infrastruktur av stor betydelse för rikets försvar, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i pressmeddelandet.

”Betydelse för rikets försvar”

Enligt åklagaren handlar det om ett allvarligt brott, och mannen misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Det handlar om allvarliga brott eftersom de hemliga uppgifterna rör anläggningar som är av stor betydelse för rikets försvar, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Youtube-kanal med militärfordon

SVT Nyheter har hittat en Youtube-kanal med samma namn som den åtalade. Där visas bilder på olika militärfordon och på militärövningar.

Enligt Ljungqvist arbetar för närvarande tre åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål med ytterligare ett antal förundersökningar mot olika personer där åtal kan förväntas inom kort.

SVT söker den äldre mannens advokat för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.