Liseberg är en av många nöjesparker som inom kort kan öppna igen. Foto: Thomas Johansson/TT/Arkiv

En rad nöjesparker öppnar efter regeringens besked

Uppdaterad
Publicerad

2020 var ett tufft år för landets nöjesparker. Men på onsdagen kom positiva besked från regeringen. Inom kort kan nu en rad anläggningar öppna igen.

Regeringen meddelade i dag att den 1 juni så införs lättnader i de restriktionerna som hindrat nöjeparker från att öppna. Ett besked som togs emot med glädje bland nöjesparkerna.

Nu öppnar bland annat Liseberg i Göteborg och Skara sommarland. Liseberg öppnar den 3 juni och Skara sommarland den 5 juni.

– Det känns jättekul. Vi har väntat i 580 dagar så det har varit ganska ansträngande, säger Skara sommarlands vd Janne Nilsson till SVT Nyheter Väst.

Förbokning på Gröna lund

Gröna lund i Stockholm väljer att öppna den 2 juni. Flera åtgärder kommer att vidtas för att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och minska risken för trängsel, skriver Gröna lund i ett mejl till SVT Stockholm.

Biljetter måste bokas i förväg och antalet gäster per dag kommer att begränsas till drygt 3 100, omkring en femtedel av antalet besökare en normal sommardag, skriver Gröna lund.

Oklart med antal besökare

På Ölands djur- och nöjespark är djurparken redan öppen. Och efter dagens besked siktar man på att öppna även nöjesparken under nationaldagshelgen den 5-6 juni. Just nu ser man över hur många besökare man kan släppa in och vilka rutiner som behövs för att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Tosselilla Sommarland på Österlen i Skåne räknar med att kunna öppna den 5 juni, men är ännu osäkra på hur många besökare som kan släppas in.

Det populära besöksmålet Kneippbyn på Gotland med sommar- och vattenland öppnar den 18 juni – ett datum som man hade satt redan innan dagens besked från regeringen och nu håller fast vid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.