• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förlossningsläkare Erik Hildebrand: ”Kejsarsnitt är en bra metod, men det kan vara farligt när det inte behövs” Foto: SVT / Lise Åserud, NTB Scanpix, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Socialstyrelsen ser över riktlinjerna för kejsarsnitt

Publicerad

Det seglar upp till strid i frågan om vem som har rätt att avgöra hur en kvinna ska förlösas. Är det en medicinsk fråga för läkare eller ska kvinnan få bestämma över sin egen kropp? Närmare 300 kvinnor kräver nu i en debattartikel rätt till kejsarsnitt och Socialstyrelsen håller just nu på att se över riktlinjerna för kejsarsnitt som önskas av den gravida kvinnan.

Kejsarsnitt blir allt vanligare, trots att vaginal förlossning anses vara bättre för både mamman och barnet. Samtidigt händer det att kvinnor som vill ha planerat kejsarsnitt blir nekade det. Nyligen publicerade nätverket “Rätten att välja kejsarsnitt” ett upprop med krav på att kvinnan måste vara den som har sista ordet. Debattartikeln har undertecknats av nästan trehundra kvinnor. Bakom undertecknarna står också en Facebookgrupp med över 3000 medlemmar.

– Det är en självklar rättighet, säger Sandra Centerwall som är en av undertecknarna.

Kan vara farligt

Erik Hildebrand

Erik Hildebrand är chef på förlossningen på Universitetssjukhuset i Linköping sjukhus. Han tar i stort sett dagligen beslut i frågan.

– Kejsarsnitt i sig är ju en bra metod. Det är något som vi behöver göra ibland. Men när det inte behövs, då kan det rentav vara farligt i stället, säger han.

Sverige är en av de säkraste platserna i världen att föda barn på. Trots det blir det allt vanligare att Erik Hildebrand möter kvinnor som är oroliga för att föda barn.

– Vi lägger ner mycket arbete på stödverksamhet under och efter graviditeten. De flesta blir trygga och vågar föda och känner sig stärkta efter det.

”Kejsarsnitt är en stor bukoperation”

Att kvinnan själv skulle få den absoluta rätten till planerat kejsarsnitt, tycker överläkare Erik Hildebrand är uteslutet.

– Kejsarsnitt är en stor bukoperation, det kan man inte bestämma själv över. Det finns risker både för mamma och barn. Det är inte så lätt för gemene man att känna till kirurgi och hur det påverkar ens kropp.

Han betonar samförstånd och ser det som ett misslyckande om en kvinna trots alla insatser upplever sig tvingad till något, även om han menar att det är ovanligt.

Ny vägledning

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att man just nu håller på med en ny vägledning till vården om förlossningsrädsla.

– Det kommer också att innefatta kejsarsnitt på moderns önskan, säger han till SVT.”

FAKTA

Visa

Planerade kejsarsnitt som inte är medicinskt motiverade styrs av riktlinjer från Socialstyrelsen. Där läggs stor vikt vid samarbete mellan vårdpersonal och den som ska föda – stödinsatser, samtal och samråd. Men beslutsrätten vilar i sista hand på läkaren. Om kvinnan skulle få beslutsrätt, menar Socialstyrelsen, skulle vården förlora möjligheten till de samtal som kan få henne att ändra sig. Läkarvetenskapen är klar över att kejsarsnitt är ett andrahandsval. Enligt Socialstyrelsen visar den samlade forskningen att vaginal förlossning är bättre för både kvinnan och barnet.

Kejsarsnitt blir allt vanligare. Framför allt planerade kejsarsnitt, där andelen fördubblats från 3,8 procent av förlossningarna 1992 till 8,6 procent 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer