”Per Bolunds politiska budskap i Almedalen kretsade helt kring klimat- och miljöfrågan” skriver SVT:s Mats Knutson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Analys: En svår balansgång väntar Miljöpartiet

Publicerad
Analys ·

Mycket av intresset inför årets Almedalsvecka kretsar kring två partiledardebutanter. Först ur är Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund. På onsdag talar Nyamko Sabuni, som valdes till Liberalernas partiledare så sent som i fredags.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Även om Almedalsveckan i år väntas minska något i omfattning är det ändå Sveriges i särklass största politiska evenemang. Flera tusen seminarier, de flesta ministrarna, partiledartal och 500 politiska manifestationer väntas under veckan locka 43 000 besökare till Visby.

Efter ett tumultartat politiskt år med en rekordlång regeringsbildning och val till såväl riksdagen som Europaparlamentet längtar nog annars de flesta politiker just nu mest efter lite semester.

Två debutanter i centrum

Men först ska alltså en intensiv politisk vecka i Visby avverkas.

Mycket av journalisternas fokus denna vecka riktas mot de två partiledare som debuterar på Almedalens scen. Först ut är Miljöpartiets språkrör Per Bolund och på onsdag kväll talar Nyamko Sabuni, Liberalernas nya partiledare.

Många av de seminarier som anordnas i Visby denna vecka handlar om hållbarhet, miljö och klimat. Det här är Miljöpartiets politiska hemmaplan och inte oväntat valde Per Bolund att lyfta klimatfrågan i Almedalen.

MP vill fasa ut bensin och diesel

Miljöpartiet vill att regeringen antar en handlingsplan för att fasa ut bensin och diesel. Målet är att det bara ska säljas förnybart bränsle på mackarna 2030. Orealistiskt, menar kritikerna. Inte alls, svarar Per Bolund.

Redan i dag finns regler för hur mycket förnybart som ska blandas i bränslet. De kvoterna vill Miljöpartiet successivt öka efter 2020.

I januariöverenskommelsen finns inskrivet att ambitionerna ska höjas för att fasa ut bensin och diesel. Men det finns ingen uppgörelse om hur snabbt det ska gå.

Miljöpartiets ambition är nu att försöka övertyga Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna om en sådan handlingsplan.

”Kan inte vara säkra på framgång”

Per Bolunds politiska budskap i Almedalen kretsade helt kring klimat- och miljöfrågan. Miljöpartiets strategi är att fokusera det mesta av sin kommunikation kring dessa frågor. Förklaringen är enkel: Här har partiet stort förtroende bland väljarna och här kan man alltså dra nytta av det stora intresset bland väljarna för frågor som rör klimat och hållbarhet.

Efter att ha varit nära att åka ur riksdagen i valet i höstas indikerar opinionsmätningarna nu en viss återhämtning i stödet för Miljöpartiet. Det här kan sannolikt kopplas till klimatfrågans stora betydelse i den politiska debatten.

Men Miljöpartiet kan inte vara säkra på framgång. Att sitta i regeringsställning innebär ständiga kompromisser och avvägningar, vilket kan påverka väljarnas bild av partiet.

Kontroversiella frågor väntar

För Miljöpartiet blev det särskilt tydligt under förra mandatperioden då partiet i regeringsställning inte bara tvingades bryta flera vallöften utan också i vissa frågor bedriva en politik som gick rakt emot partiets värderingar. Allt detta frestade på förtroendet för partiet och är en viktig förklaring till att Miljöpartiet tappat väljarstöd de senaste åren.

Under den här mandatperioden väntar dessutom nya kontroversiella frågor för Miljöpartiet. En ny flyktingpolitik ska läggas fast, beslut ska tas om slutförvar av kärnavfall och inte minst ska den symbolladdade frågan om Arlandas utbyggnad avgöras.

För Miljöpartiet blir det en svår balansgång att i regeringsställning hantera dessa frågor och samtidigt försöka öka sitt väljarstöd.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.