Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s reporters ut på stan för att höra hur mycket folk egentligen jobbar. Foto: Fredrik Sjögren/SVT

Så länge jobbar vi effektiv tid – arbetstidsförkortning på tapeten

Uppdaterad
Publicerad

”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag” har länge skanderats i första maj-tågen. Mer uppmärksamhet har frågan om arbetstidsförkortning inte fått på många år – tills nu då den seglat upp som en stridsfråga. Men hur många timmar är vi effektiva under en arbetsvecka?

Socialdemokraterna verkar ansluta sig till Vänsterpartiet och Miljöpartiet, och frågan om förkortad arbetstid får därmed allt mer politiskt stöd. Och inte minst står kortare arbetstid i fokus i facket Vårdförbundets blockad som rör omkring 63 000 vårdanställda.

Men politiskt är motståndet fortfarande betydligt bredare än stödet, då inget av de andra riksdagspartierna säger sig vilja ha en arbetstidsförkortning. Även arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är en tydlig motståndare.

Visar upp hur man maskar

Samtidigt sprids just nu videor i sociala medier som visar hur personer gör sitt bästa för att jobba så lite som möjligt under arbetsdagen. Till exempel med hjälp av maskiner som rör datormusen – så att jobbchatten visar att personen är online.

– Det är mycket från USA. De sitter med mobilen eller kollar på serier istället för att jobba, säger servitören Hossein Almousawi, en av flera personer SVT träffar på stan som vågar avslöja hur mycket dötid de har på jobbet.

Hur mycket jobbar vi egentligen en vanlig arbetsdag? Se fler avslöja sitt maskande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.