Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det borde gå runt på att vi jobbar de passen vi är ålagda att jobba”, säger Louise Tönnies som är sjuksköterska på ortopeden i Lund. Foto: Johanna Holstein

Sjuksköterska om övertidsblockaden: ”Vården kan inte gå runt på att vi tar av vår fritid”

Uppdaterad
Publicerad

De vårdanställda har tröttnat på att ständigt få arbeta övertid. På ortopeden i Lund arbetar Louise Tönnies och hon är en av de sjuksköterskor som nu tagits ut i övertidsblockad.

Vårdförbundets blockad omfattar övertid, mertid och nyanställningar. Louise Tönnies och hennes kolleger hoppas nu på en förändrnig.

– Det borde gå runt på att vi jobbar de passen vi är ålagda att jobba enligt vårt anställningsavtal, säger Louise Tönnies som är sjuksköterska på ortopeden i Lund och ofta behöver jobba över.

Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Skåne, menar att det kan bli tufft om blockaden håller i sig en längre tid.

– Om det här skulle bli väldigt långvarigt så kommer vi att bedriva den högst prioriterade vården. Sen kommer vi successivt behöva dra ner den planerade verksamheten och det påverkar ju våra patienter, säger Pia Lundbom.

Ohållbar belastning

Bakgrunden till konflikten rör flera krav från Vårdförbundet som varken arbetsgivarorganisationen Sobona eller SKR vill gå med på.

Inom vården anser man att arbetsbelastningen är ohållbar. Facket kräver bland annat mer tid för återhämtning och färre kvälls- och helgpass.

Blockaden innebär att Vårdförbundets medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.