Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De här operationerna kan skjutas upp. Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm, om konsekvenserna av konflikten för patienterna: ”Kan innebära smärtor” Foto: SVT

Vårdkonflikten – det innebär blockaden för patienten

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten inom vården är ett faktum.

På torsdagen gick över 60 000 medlemmar i Vårdförbundet ut i blockad mot bland annat övertid och mertid.

För vissa patientgrupper kommer konflikten att märkas av mer än för andra, säger Johan Bratt chefläkare Region Stockholm, i Aktuellt.

När Vårdförbundet och arbetsgivarna inte nådde en överenskommelse gällande inleddes en blockad i samtliga regioner.

Medlemmarna kommer inte att arbeta övertid och mertid under konflikttiden – något som kan komma att drabba patienterna.

– Vi kommer säkerställa att patienterna vid akuta tillstånd och tillstånd som är allvarliga som måste åtgärdades omedelbart eller väldigt snabbt, exempelvis cancerkirurgi, det kommer fungera precis som normalt, säger Johan Bratt i Aktuellt, där han intervjuas för att tala om konsekvenserna för vården och inte som företrädare för arbetsgivarsidan i konflikten.

Patientgrupperna som påverkas

Mindre akuta operationer, plastikkirurgi och planerade återbesök är exempel på vård som kan skjutas upp.

– Då har det gjorts en medicinsk bedömning att det går att vänta ytterligare en tid. Bedömer man att man kan vänta en vecka så gör man det, säger Bratt och fortsätter:

– Jag tycker att man ska känna sig helt trygg när det gäller sjukvården. Vi kommer att hantera detta, men det kan bli en hel del störningar och strul för patienter just utifrån längre väntetid.

Kan beordra skyddsarbete

Regionerna har varierande grad av övertidsarbete. I Region Jönköpings län, där 3 000 av medlemmarna arbetar, har man förberett sig för att klara vården under konflikten med Vårdförbundet.

– Vi sitter just nu och gör risk- och konsekvensanalyser i hela verksamheten, säger säger regionens HR-direktör Patrick Nzamba.

Sista utvägen för regionen är att beordra skyddsarbete – vilket man i vissa lägen kan göra trots blockaden.

– I de fall det är fara för liv, så kommer vi precis som i dag att beordra in arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.