En tredjedel av alla dödsfall från äldreboenden i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 1 333 människor avlidit med covid-19 i Sverige. Cirka en tredjedel av dem bodde på äldreboenden. Det konstaterade Folkhälsomyndigheten i dag. I Stockholm är hälften av alla dödsfall från äldreboenden. 

– Mycket annat fungerar ganska bra, men smittan på äldreboende är ett stort problem, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog. 

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om utbredd smitta av coronavirus på många äldreboenden i Sverige, vilket har lett till att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nu ska göra tillsyn på boenden. 

Under dagens presskonferens konstaterade Folkhälsomyndigheten att en tredjedel av alla dödsfall i landet är från äldreboenden.  

Coronapandemin

– Det är absolut en miljö vi behöver bli bättre på att skydda, säger Anders Tegnell.

Enkät ska ge bättre koll

I Stockholm är det cirka hälften av de avlidna med covid-19 som kommer från äldreboenden. Sedan tidigare är det förbjudet att besöka äldreboenden, men det kan komma att krävas ytterligare restriktioner för att förhindra smittspridning. Varför äldreboenden drabbats så hårt vem man inte, enligt Anders Tegnell. 

– Det finns ju väldigt mycket möjliga orsaker men vi vill få bättre koll på vad de stora orsakerna är och vad kan vi åtgärda relativt snabbt. 

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen håller nu på att samla in information från äldreboenden i Stockholm och Sörmland via en enkät. 

– Utifrån den får vi se vilka som områden som är enklast och viktigast att adressera.

”Någon slags nedgång”

Totalt ligger Sverige nu på cirka 60 dödsfall per dag, och enligt Folkhälsomyndigheten har den väntade ökningen av nya smittfall och dödsfall i Sverige uteblivit. 

– Vi ligger kvar på den nivå som vi låg på för ett par veckor sedan. Det var någon slags topp innan påskhelgen och nu är det någon slags nedgång, säger Tegnell.

Men faran är inte över.

– Det hänger väldigt mycket på att vi alla är solidariska och stannar hemma när vi är sjuka och håller oss på distans från varandra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet