Lorentz Tovatt (MP) och Joar Forssell (L) om energifrågan. Foto: SVT

L och MP i energidebatt: ”Pinsamt att Sverige har den här situationen”

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan slogs nytt säsongsrekord i elkonsumtion. Därmed sköt också elpriset i höjden – främst i södra Sverige – och industrier som pappersjätten Holmen valde att stänga ned sin produktion.

Joar Forssell (L) menar att det är dåligt för miljön och industrierna att Sverige stängt flera kärnkraftsreaktorer på kort tid – medan det enligt Lorentz Tovatt (MP) är värt det för att ställa om till förnybar energi.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 2 stängdes i december 2019 och Ringhals 1 togs ur drift i december 2020. Utan reaktorerna har det varit svårt att klara elproduktionen under de kallaste dagarna vilket har ökat Sveriges behov av att importera el, även om Sverige har ett elöverskott sett ur ett helårsperspektiv.

Vindkraften har visserligen byggts ut de senaste åren – men det går inte att förlita sig på att det blåser tillräckligt mycket, framförallt under de kallaste månaderna. Dessutom är kraftledningarna mellan norr och söder otillräckliga och kommer att ta 20 år att bygga i kapp.

L: ”Ganska pinsamt”

Därför, säger Liberalernas klimatpolitiske talesperson Joar Forssell i måndagens Aktuellt, att Sverige behöver återgå till att satsa på kärnkraften för att kunna säkerställa elförsörjningen och förebygga klimatförändringar:

– Den här regeringen har drivit en politik som har inneburit att man har använt subventioner och regleringar som har gjort att kärnkraften har tappat en del av sin förmåga som den faktiskt har och som behövs för att vi ska ha ett elsystem som gör att vi kan få energi när vi behöver den till ett kostnadseffektivt pris.

MP: ”Importerar mindre än tidigare”

Detta stämmer dock inte, enligt Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt, som menar att det är oundvikligt att importera el vid ett fåtal tillfällen per år.

Som miljöpartist, hur ser du på att använda el som bidrar till växthuseffekten?

– På årsbasis är vi enorma exportörer av el. Sen funkar det så att om vi ska vara sammankopplade med vår omvärld så kommer vi några enstaka timmar per år behöva importera. Vi har andra metoder för att minska utsläppen på totalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.