Engström vill blidka EU om kortjobb

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen försöker på nytt blidka EU-kommissionen genom att föreslå skärpta regler för hur tillfälliga anställningar får staplas på varandra utan att leda till fast jobb, något som kommissionen och TCO länge krävt.

Förslaget från arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) kan innebära en viss förbättring för dem som åker runt i visstidsjobb och vikariat, enligt en preliminär analys från TCO. Men det går inte så långt som det borde ha gjort.

Förslagen till ändringar i lagen om anställningsskydd, som regeringen nu skickar ut på remiss, ska göra det svårare för arbetsgivare att kringgå reglerna om när en anställd har rätt att få fast jobb. Enligt förslaget ska man inte få ha någon anställd i sammanlagt mer än två år på så kallad visstidsanställning eller två år på vikariat utan att erbjuda fast jobb.

Arbetstid nollställs

Hittills har det funnits en regel som innebär att anställningstiden i vikariat eller visstid har mätts inom en period av fem år. När fem år har gått nollställs räkningen av tid som anställd och en visstidanställd som inte kommit upp i två års anställning sammanlagt får börja om på noll för att räkna sig tillgodo tid för rätt till fast jobb.

Nu föreslår regeringen att femårsperioden tas bort. Det innebär att en person som, till exempel, jobbat i över två år under de senaste tio åren får rätt till fast anställning. Men det får dock inte ha gått mer än tre månader mellan de olika påhoppen.

Enligt den snabbanalys som TCO:s chefsjurist Samuel Engblom har gjort borde regeringen ha skärpt reglerna mer.

-Det blir fortfarande möjligt att saxa anställningar, bedömer Engblom.

Missbruka systemet

En arbetsgivare som vill skulle kunna hålla en person mer eller mindre kontinuerligt anställd på tillfälliga jobb i närmare fyra år, utan att tvingas erbjuda fast jobb. Det är möjligt om de första två åren kallas visstidsanställning och de andra två kallas vikariat.

Före det att regeringen kom med sitt förra förslag till ändring av reglerna, förra sommaren, hävdade regeringen att det inte behövdes några ändringar. Det är,  i princip, en ståndpunkt som arbetsmarknadsminister Hillevi Engström håller fast vid.

-Det finns en teoretisk möjlighet att missbruka systemet, men vi har inte sett några tecken på att det är något som pågår. Nu täpper vi till den teoretiska möjligheten, sade Engström till TT i samband med en debatt i riksdagen nyligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer