Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur mycket kortare blir egentligen sommarkvällarna om vi får vintertid som permanent normaltid? I klippet ovan får du svaret. Foto: Matilda Nyberg/SVT

Enkät: Vill du ha längre sommarkvällar eller ljusare vintermorgnar?

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan lördag och söndag ställer vi tillbaks klockan en timma. Det var tänkt att bli den absolut sista gången, för EU vill nämligen att medlemsländerna väljer en permanent normaltid. Men vad vill svenskarna egentligen ha? SVT Nyheter har kollat med folk på stan.

– Jag vill ha senare kvällar, för mig gör det inget om det är mörkt på morgonen, säger Vendela Öhrmann.

Lagförslaget om att slopa tidsomställningen röstade Europaparlamentet igenom redan 2019. Man sa att 2021 skulle bli året då medlemsländerna väljer antingen sommar- eller vintertid som permanent normaltid. Varför man ännu inte har slopat tidsomställningen beror på att ministerrådet i EU, de som stiftar lagarna, ännu inte fått frågan på sitt bord.

När rådet har sammanträde finns frågan om slopad tidsomställning med på dagordning. Men det är upp till ordförandelandet att lyfta frågan. Kommande år är det Frankrike och Tjeckien som delar på ordförandeskapet. 2023 är det Sveriges tur att stå som ordförandeland. Om frågan tas upp då kommer det dröja ungefär 18 månader tills det att slopad tidsomställning blir verklighet.

Vintertid, även kallad normaltid, är den tid som definieras som standardtid. Men om Sverige skulle välja sommartid som permanent normaltid innebär det att solen går upp strax före klockan tio en januarimorgon i Stockholm. Men hur mycket kortare blir egentligen sommarkvällarna om vi väljer vintertid som permanent normaltid? I klippet ovan får du svaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer