Enkel behandling kan rädda liv vid blödande magsår

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 3.500 personer får blödande magsår varje år. Det är ett akut livshotande tillstånd, med hög dödlighet. Nu visar en ny rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, att fler liv sannolikt skulle kunna räddas om den förebyggande behandlingen förbättrades.

Varje dag drabbas 7-10 svenskar av blödande magsår. Majoriteten av de allvarligaste blödningarna beror på sår i magsäcken eller tolvfingertarmen. Orsaken är oftast magsårsbakterien Helicobacter pylori. Med hjälp av ett litet clips kan läkarna stoppa blödningen. Men problemet återkommer ofta.

-Ungefär 50 procent av sådana här sår kommer att börja blöda igen och det innebär att patienten kommer att kunna förblöda alternativt bli så påverkad att de får en hjärtinfarkt eller annat under den här blödningssituationen. Så det är väldigt farligt, säger Christer Staël von Holstein, docent och överläkare på Kirurgiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus. Han är även ordförande för SBU:s projektgrupp.

Hög dödlighet

Nästan var fjärde patient avlider inom ett år. Men det skulle inte behöva vara så.

SBU har granskat det vetenskapliga underlaget för olika behandlingar. Deras slutsats är att fler liv sannolikt skulle kunna räddas med bättre förebyggande behandling.

-Behandling mot magsårsbaketerien Helicobacter pylori tar nästan bort risken för att blöda på nytt och vi ser i vår studie att bara 40 procent av de som skrivs ut har fått behandling mot denna bakterie. Det innebär att de som inte har fått behandling har en 70-procentig ökad risk att dö året efter blödningstillfället jämfört med de som har fått behandling. Så vi tror att här finns ett förbättringsutrymme för sjukvården.

Vad är det patienterna skulle behöva?

-Syrahämmande behandling och två antibiotika slår ut bakterien.

Josefin Lennen Merckx

josefin.lennen-merckx@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.