Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Techkorrespondent Alexander Norén berättar om varför Riksbanken överväger en E-krona Foto: SVT/Fotograferna Holmberg /TT

Enkronan kan bli e-krona i framtiden – men det finns risker

Publicerad

Riksbanken jobbar just nu med att utveckla det digitala betalmedlet e-krona som i framtiden kan ersätta kontanter.

Men det kan finnas risker med systemet, menar SVT:s techkorrespondent Alexander Norén.

Användningen av sedlar och mynt minskar i snabb takt i samhället och enligt SVT:s techkorrespondent Alexander Norén gör detta att Riksbanken tappar penningpolitisk makt.

– När och mer och mer av våra transaktioner är elektroniska så blir mindre och mindre av våra pengar centralbankspengar, säger han i Morgonstudion.

Ska ha samma funktion som kontanter

Riksbanken arbetar nu med att utveckla e-kronan som i framtiden kan användas som ett komplement eller ersättning till fysiska pengar. I stället för att ta upp en hundralapp i affären betalar man e-kronor i en app eller kanske ett speciellt kort.

– Det ska ha samma funktion som kontanter, man vet att de där pengarna finns och att det är Riksbanken som står bakom och garanterar det, säger Alexander Norén.

”Cash is king”

Men det finns risker med att helt göra sig av med fysiska pengar som betalningsmedel, menar Alexander Norén och drar paralleller till hackerattacken mot matvarubutiken Coop tidigare i somras.

– Cash is king, tänk dig ett scenario där samhället är i kris eller krig då är det första man ger sig på betalsystemet. Därför är det väldigt viktigt att Riksbanken gör det här på ett sätt som är supersäkert, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.