Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Brandt Ygeman skulle, enligt källor, kunna stå för den enande kraften som många i LO-leden efterfrågar – se mer här. Foto: Sara Cosar/SVT

Enligt källor: Möjliga toppnamnen inför valet av LO-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Källor har vittnat om låsta positioner i arbetet med att ta fram en ny LO-ordförande. Nu höjs temperaturen ytterligare när ett nytt favoritnamn dykt upp.

Med drygt två veckor kvar till LO:s kongress fortsätter arbetet med att ta fram ett förslag till ny LO-ledning. Posten som ordförande för den fackliga paraplyorganisationen är tung, och ger traditionellt sett en plats i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Men processen har enligt källor än så länge varit snårig, vilket delvis beror på det den här gången är en helt ny ledning som ska pusslas samman.

– Det har beskrivits som låst och rörigt, säger SVT:s politikreporter Kristoffer Törnmalm.

Kring arbetet i valberedningen råder stort hemlighetsmakeri. Men i LO-leden har det den senaste tiden pratats särskilt om två möjliga kandidater till topposten: Malin Ackholt, ordförande för Hotell och restaurangfacket, och Byggnads Johan Lindholm.

Nu nämns även LO:s kanslichef Elisabeth Brandt Ygeman som ett favoritnamn, något Dagens Arena har rapporterat om.

– Men när som helst kan det också dyka upp ett nytt namn som LO-kongressen till slut får ta ställning till, säger Kristoffer Törnmalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.