Tanken med satsningen är att ungdomarna ska slippa bryta upp från sitt vardagsliv när de fyller 18 år. Arkivbild. Foto: TT

Ensamkommande tvingas flytta trots extrapengar till kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna har fått extrapengar för att ensamkommande över 18 år ska kunna bo kvar i kommunen och studera. Det handlar i år om 390 miljoner kronor. Trots detta visar SVT Nyheters undersökning att en del kommuner inte kommer att använda pengarna till det som avsågs.

I somras enades regeringen och Vänsterpartiet om att försöka underlätta för kommuner att låta ensamkommande ungdomar bo kvar i de kommuner de rotat sig i, med bland annat skola och kompisar. 390 miljoner anslås för i år och hälften nästa år.

Tanken är helt enkelt att ungdomarna ska slippa bryta upp från sitt vardagsliv när de fyller 18 år, eller skrivs upp i ålder till 18, för att flytta till något av Migrationsverkets boenden någon helt annanstans.

Flera kommuner låter bli

Men riktigt så ser det inte ut att bli. SVT Nyheter har frågat de 10 kommuner som får mest pengar och de 10 som får minst, och flera kommuner svarar i vår enkät att de inte betalar för att låta ungdomarna bo kvar. Dit hör till exempel Kinda, Jönköping, Norrköping, Trosa, Töreboda, och Svedala.

Pengarna räcker inte, menar man.

Stockholm och Borås väntas betala medan andra kommuner ännu inte fattat beslut.

Växjö: Måste behandla alla lika

En kommun som inte tycker att pengarna räcker är Växjö, som också menar att det är fel att inte göra individuella prövningar.

– Vi kan inte ha en socialtjänstlag vid sidan av bara för ensamkommande, säger Oliver Rosengren (M), ordförande för nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

– Vi måste behandla en 18-årig ensamkommande på precis samma sätt som en 18-åring som är född i Sverige.

Tingsryd: Vi ska hjälpa dem

Tingsryds kommun gör en helt annan bedömning.

– De här ungdomarna har det väldigt tufft och en jobbig situation, säger Magnus Carlberg (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Då tycker vi att vi ska hjälpa dem i avvaktan på besked på deras asylansökan.

Behöver inte söka pengarna

Pengarna fördelas enligt hur många boende kommunerna hade den 30 juni. Beräkningen grundar sig på 50.000 kronor per person för i år och hälften nästa år.

Kommunerna behöver inte söka pengarna och får behålla dessa även om de väljer att göra annat med pengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.