Ali Safdari bor just nu i en husvagn för att kunna bo kvar i Växjö. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Ali bor i en husvagn för att kunna stanna i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

När asylsökande fyller 18 år måste de flytta till asylboende, vilket innebär att de ibland inte kan gå kvar i sin skola och måste flytta ifrån sina vänner. En av dem är Ali Safdari som flyttat in i en husvagn för att kunna stanna i Växjö.

Ali Safdari har en gammal anteckning i en koran som säger att han är 16 år. Men Migrationsverket har fattat ett tillfälligt beslut om att han är 18 år. Därför är han inte längre kommunens ansvar, utan att betrakta som en asylsökande vuxen.

Och för asylsökande vuxna är det Migrationsverkets ansvar att ordna boende. Därför fick Ali nyligen beskedet att han ska flytta till ett asylboende i Borås. Men det vill han inte, eftersom han har bott i Växjö i stort sett hela tiden sedan han kom till Sverige för två år sedan.

Bostäder för ensamkommande

”Älskar Växjö”

– Jag känner allt i Växjö. Mina vänner finns här, svenska och alla afghanska. Min skola är här. Det är därför jag älskar Växjö, säger Ali och ler.

Växjö kommun har valt att göra individuella bedömningar av vilka som även efter 18-årsdagen har rätt till hjälp med sitt boende. Ali är inte en av dem som Växjö anser sig kunna hjälpa.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

Nu har Ali genom det nätverk han skaffat sig under sin tid i Växjö fått låna en husvagn som står på uppfarten till en privatpersons hus. Där bor han nu och kan därför fortsätta att gå i skolan och ha kvar sina kompisar. Men till Borås ska han inte.

– Jag kommer aldrig att flytta till Borås. Aldrig, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostäder för ensamkommande

Mer i ämnet