Epidemiologen: Ryggraden i övervakningen tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Den nedtrappade testningen kommer att innebära sämre koll på smittan.

Det varnar epidemiologen Tove Fall om efter Folkhälsomyndighetens beslut.

– Pandemin är inte över även om man har tagit bort restriktionerna, säger hon.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att från och med onsdag fokusera testning och smittspårning till att skydda sköra grupper inom hälso- och sjukvården och omsorgen.

Enligt Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi, är beslutet att minska testningen förvånande. Framför allt eftersom det gör det svårt att följa smittspridningen i Sverige.

– Det blir svårt att förstå hur det hur det utvecklas framöver nu när testningen som har varit en ryggrad i övervakningen tas bort, säger Tove Fall i SVT:s Aktuellt.

Mycket att vinna

Hon menar att testningen inte samma negativa effekter på samhället som andra restriktioner. Detsamma gäller munskydd i kollektivtrafiken, tillägger hon.

– Smittspridningen är hög. Vi har stora sjukskrivningstal och hög belastning i vården även om den inte är maxad som den har varit tidigare. Jag tänker att om man kan ta bort udden av det hela har vi mycket att vinna.

Naturligt steg

Den minskade testningen är en del av återöppnandet av Sverige.

Beslutet om att lätta på restriktionerna har tagits mot bakgrund av den höga vaccinationstäckningen i kombination med att omikronvarianten ger färre fall av allvarlig sjukdom jämfört med andra varianter.

Petter Brodin, barnläkare och professor i immunologi, beskriver utvecklingen som ”ett naturligt steg”.

– Vi behöver betrakta covid-19 som en infektionssjukdom som många andra, till exempel influensa och RS-virus. Dessa övervakar vi på ett annat sätt. Vi mäter antalet fall i sjukvården och gör stickprovstester. Jag tror att vi kan gå in på samma bana med covid-19 , säger Petter Brodin i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.